Yleensä en juurikaan pidä sotaelokuvista ja eilen Full metal jacketia katsoessa piti oikein alkaa pohtimaan, että mistähän moinen johtuu. Yleensähän sotaelokuvissa keskitytään jonkun yhden ryhmän vaiheisiin jossain sodassa/taistelussa, jotta ehdittäisiin yhden elokuvan keston aikana kuvaamaan edes muutamaa henkilöä hieman syvällisemmin. Tästä kuitenkin seuraa, ettei tällöin ole mahdollista kuvata sotaa kokonaisuutena, jolloin (ainakin minulle) jää epäselväksi se, että miksi ihmeessä tuo porukka on nyt tällä kertaa puolustamassa jotain mutaista kumparetta maailman laidalla niin kauan kuin henki sotilaissa pihisee ja aseeseen riittää ammuksia. Ehkä asiaan vaikuttaa myös se, etten oikein osaa kuvitella mitään syytä minkä vuoksi olisin itse valmis lähtemään tappamaan toisia ihmisiä, jolloin kaikki sotakuvaukset (olivat ne sitten fiktiivisiä tai tosipohjaisia) tuntuvat jossain määrin järjettömiltä. Tai sitten oma ymmärrys ei vain riitä sotaelokuvien hienouksien ymmärtämiseen - voihan se olla, että niissä yritetään kuvata ihmisen käyttäytymistä erilaisissa kriisitilanteissa, mutta IMHO sen voisi tehdä muutenkin kuin sotaelokuvilla.

Mutta onnistuneesti alkuperäisestä aiheesta eksyttyäni yritän nyt palata takaisin eilen katsomani elokuvan arvosteluun... Sotaelokuvaksi Full metal jacket oli kuitenkin ihan siedettävä mm. siksi, että siinä ei sorruttu pidentämään elokuvaa näyttämällä päähenkilöitä siviilissä ennen sotaanlähtöä nauttimassa viimeisistä siviilipäivistä ja hyvästelemällä siirappisesti omaisiaan. Em. asioiden mukaanottaminen ei olisi kuitenkaan tuonut mitään oleellista lisäarvoa elokuvalle. Pidin myös Kubrickille ominaisesta tavasta liittää elokuvan tapahtumiin "sopimatonta" musiikkia elokuvan ääniraidalle.

Jos Full metal jacket oli mielestäni sotaelokuvaksi hyvä niin verrattuna Kubrickin muuhun tuotantoon en kuitenkaan pitäisi sitä kovinkaan erinomaisena. Omasta mielestäni ainakin 2001, Hohto ja Eyes wide shut (ja Kellopeliappelsiinikin) hakkaavata FMJ:n mennen tullen. Mutta jokaisellahan on tietysti oikeus omiin mielipiteisiinsä.

Arvio: 3/5

-NPC-