<sisältää yhden spoilerin Scream-elokuvasta>


Hyviä parodiaelokuvia on erittäin vaikea tehdä, koska niistä nauttiminen edellyttää katsojalta parodian kohteen tuntemusta, minkä lisäksi on osattava kuvata parodian kohdetta jostain uudesta näkökulmasta, joka saa sen näyttämään hauskalta. Suurin osa parodioista onkin (minun mielestäni siis) enemmän tai vähemmän epäonnistuneita keskittyessään lähinnä toistamaan kohteensa kohtauksia tuomatta tilanteeseen mitään uutta ja erikoista. Lisäksi suurin osa parodioista tunnutaan tekevän niin että kaikki vitsit alleviivataan vähintään kolmeen kertaan niin että kaikki varmasti tajuavat missä kohdassa kuuluisi nauraa, vaikkei olisikaan mitään hajua siitä mikä on alkuperäinen parodian kohde johon viitataan. Tällöin koko parodian idea mielestäni hieman vesittyy.

Onnistuneita parodioita ovatkin mielestäni elokuvat, joita ei ehkä aina edes mielletä parodioiksi, koska niissä ei alleviivata vitsejä, joista iso osa jää tajuamatta niiltä, jotka eivät tunne aihetta, jolle vitsaillaan. Esimerkkejä onnistuneista parodioista ovat mm. 8 naista (dekkarit), Cluedo (niin ikään dekkarit mutta myös lautapelit(!)), Starship troopers (scifijutut, nuorison kasvutarinat ja ennen kaikkea nykyinen maailmanmeno medioineen ja "pakotetaan muut demokratiaan"-asenteineen) sekä eilen n:ttä kertaa katsottu Scream (teiniviiltelykauhuleffat).

Mielestäni Scream onnistuu parodioimaan omaa genreään lähes täydellisesti, minkä lisäksi elokuvan loistavuus tulee esille myös siinä, että se toimii parodian lisäksi myös kauhuleffana niille, joilta vitsit jäävät huomaamatta. Kun vielä näyttelijätkin ovat lähes poikkeuksetta erinomaisesti rooleihinsa sopivia ja soundtrackille kelpuutetut biisit luovat oman lisätunnelmansa (esim. "School's out for the summer" heti kun koulun rehtori on viillelty kuoliaaksi) niin kyseessä on ehkä oman lajityyppinsä yksi parhaista edustajista. Jos kauhugenre ymmärretään hieman laajemmin, niin sitten toki löytyy Othersin, 6th sensen ja Shiningin kaltaisia mestariteoksia, jotka varmasti menevät Screaminkin ohi, mutta en usko, että teiniviiltelykauhun saralla saadaan ihan lähiaikoina nähdä Screamia parempaa elokuvaa.

Suosittelen kaikille kauhu/jännäri-elokuvien ystäville. Älkääkä katsoko tätä liian vakavasti.

Arvio: 5/5

-NPC-


Mitäpä tuohon on enää lisättävää Mr. Green

Edelleen n:ttä kertaa katsottaessa Scream oli loistava! :peukku:

-Kapu-